Mimóza

Nem koktél, és nem fakülönlegesség, amelyről oly nagy csodálattal tudok ódákat zengeni, hanem a Bergmannék mimóza tortája. Nagyon édesszájú vagyok, ezért minden étkezésnél nálam a desszerten van a hangsúly. Sőt, gyerekkorom óta híve vagyok az „ízváltás” teóriának, miszerint az étkezést, a sok sós íz után, muszáj édessel lezárni, ugyebár! Anélkül nem jön a telítettség érzés.

Most, hogy itt az eperszezon, adta magát a karantén helyzet, hogy süssük meg a saját mimóza tortánkat, ennek történetéről szóljon a poszt.

Mimóza

Első fogós kérdés: egyszerű vagy bonyolult változatnak fogjunk neki? Vagyis piskótából vagy babapiskótából készüljön a desszert. Apa is beszállt a buliba, és vállalta a piskóta elkészítésében a kis kukta szerepét. Nagy tapasztalattal rendelkezik, dédinek is örömmel segített gyerekként a tészták kikeverésében. Megvolt a jutalom a végén, ő nyalhatta ki az edényt. Szóval a recept első része, süss egy piskótát. Háztartásokként, generációkként mindenki másra esküszik, hogy mitől eszményi a tészta, így a piskóta recept megválasztását rátok bízom. ( Nálunk majdnem családszakadás lett abból, hogy a lisztet a tojássárgás krémbe kell szitálni és utána jön a tojásfehérje hab, vagy miután a két krémet vegyítettük utána szitálunk.)

Míg sül piskóta, készíthetjük a töltelékeket, amelyeknek alapanyaga: eper és vanília. Az eredeti receptet kicsit átalakítottuk, mert mi nem szeretjük a vajas krémet, így csak az egyikhez használtunk zsiradékot.

Az epres krémhez összeturmixoltunk 30 dkg-át a gyümölcsből, cukorral és fél citrom levével összerottyantottuk. Majd 1 dl vízban kikevert vanília pudinggal besűrítettük.

A mimóza másik legfontosabb összetevője a vaníliakrém, amelyhez 2 dl tejet felforraltunk cukorral, vanília maggal és hozzákevertünk az 1 dl tejjel kikevert vaníliás pudingport. Amikor kihűlt, 15 dkg puha vajjal habosra kevertük.

A már hideg piskótát 3 részre vágtuk és a két réteget megkentük az epres krémmel, amihez még 20 dkg apróra vágott epret is adtunk. A tetejét és külsejét kentük meg a vaníliás krémmel. Eperből sosem elég, ezért természetes, hogy a csodálatos kreálmányt szamóca darabokkal díszítettem.

Házi mimóza tortával, garantálom, hogy jobban telik a karantén. Meg különben is, megérdemeljük!

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .