Egy befőttes üvegnyi boldogság

Vannak az életben olyan pillanatok, mikor muszáj elővenni egy befőttes üvegnyi boldogságot tudatunk polcáról. Ezért igyekszem bespájzolni mámoros-festői emlékekből. Aztán, ha az élet úgy hozza, pattintom a fedőt, és nagy kanállal habzsolom belőle az édes képeket.

A tetőt letekerve skarlátvörös fények világítják meg arcomat, a Balaton zöldeskék illata és a tihanyi szél csiklandozza orromat. Egy pillanat, ez a töténet nem itt kezdődik! Harmincadik születésnapomra egy jó barátom balatoni naplementés SUPozással ajándékozott meg ismerve sportmániámat. Első kihívásként át kellett merészkednem a hazainak mondott északi partról a laposnak csúfolt délire. Kerestem egy cinkostársat az úthoz. Szerencsére húgom minden közös kalandba benne van, de lehet a nővérek kiváltságát élvezem, hogy a kisebb (többnyire) vakon követ. Szóval leereszkedtünk biciklivel a tihanyi révhez. Onnan átkomopztunk Szántódra, majd megkerestünk azt a szárszói szabadstrandot, ahol naplementében majd deszkára pattanhatunk. Addig hűvös, majd egyre langyosabb söröcskéből merítettünk bátorságot. Nekem voltak félelmeim, hogy az evezős, deszkán egyensúlyozós sport nem hoz majd sikerélményt. Tévedtem.

Első SUP próbálkozás

Ugyan a kezdők szerencséje nem volt velünk, erős oldalszélben és hullámok között kellett megtanulnunk az első leckét, hogyan maradjunk sporteszközön. Eleinte nem szólt másról a szülinapi élmény, mint felmásztam a deszkára, nagy nehezen feltápászkodtam, majd nekiduráltam magam az első evezőmerítésre, és már dőltem is a vízbe. Végül az első félóra meghozta eredményét, és rájöttem az állva evezés csínjára, bár a talpam minden izma görcsölt már a nagy kapaszkodásban. Segítségemre volt az is, hogy elállt a szél. A nap pedig elkezdett leereszkedni a Badacsony mögé. Leírhatatlan az a békesség, amit a tó közepén a vízen állva vagy a deszkán hanyatt megpihenve éreztem. Alattunk, körüttünk a Balaton. A tömött strandok zaja távoli, és csak tesóm meg én uraltuk a vizet, élveztük a nádas hangjait, a tanúhegyet meg a naplementét. Alig tudtunk megválni a filmbeli háttérdíszlettől, mikor letelt az egy óránk. A partra evezve még nem is sejtettük, hogy a java még ezután jön.

Égő Balaton
Égő Balaton

Ahogy tekertünk vissza a révhez, hogy elérjük kompunkat, a lemenő nap elérte az északi part magaslatainak vonalát. A lebukó égitest és a balatoni mikroklíma csodás színezőjátékba kezdett. Aranyló sárga és égő piros váltották egymást. Az ég úgy vöröslött, mintha meggyújtották volna a túlpartot, hogy megtaláljuk utunkat vissza, a nagy víz másik oldalára. A kompon hazafele a színek intenzivitása enyhült, és éji lilákba és kékekbe váltott. Mi pedig a Balaton közepén hajózva csodáltuk az égi tüneményt.

Esti kompra várva

Immár feltöltekezve a boldog emlék erejétől visszatekerem üvegem tetejét, és visszateszem az „amiért érdemes élni” nevű polcomra. Milyen jól jön ez majd még!

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.