Mit olvassak?

Az irodalmi podcastek és Youtube csatornák világába kalauzollak bennetek. Az Utazási podcasttel lettem a műfaj lelkes követője, mert manapság így utazom, fejben. Aztán egyre több témával bővült a listám, így kötöttem ki az irodalomnál. És ha egyszer elkezdünk szemezgetni, ki tudja hol a vége… Megosztom veletek, hol járok most.

Be kell, hogy valljam az irodalomhoz egy videósorozatnak köszönhetően találtam vissza, Vershaker Youtube csatornának köszönhetően. Zoltán Áron, a fiatal színész indította el, már ezt is nagyon menőnek találtam, hogy színművészként vers és irodalomszeretetét ily módon akarja átadni közönségének. Abból az alapgondolatból építette fel műsorát, hogy a vers olyan, mint egy jó koktél. Nem izgalmas kiindulási pont?! A Vershakerbe meghívott kollégái elszavalják kedvenc versüket, majd együtt elemzik. Ha többet szeretnél megtudni költemény és művész viszonyáról, nagyon ajánlom. Nekem személyes kedvencem Szilágyi Csengével és Weöres Sándorral készült adás.

Irodalmi podcast ajánló

Az irodalom egy másik kortárs nagykövete (lásd Poket zsebkönyvek kezdeményezése) Vecsei H. Miklós színész-író, a Vershakernek ő is volt egyébként vendége. Idén átvette Szabados Ágitól a Lapozz! irodalmi podcastet. Ha végig böngészitek és belehallgattok az audioprogram korábbi adásaiba, láthatjátok, hogy korszakváltásnak lehetünk tanúi, hisz Vecsei Miklós új nézőpontot, stílust hozott magával. Nem újságírói vagy olvasói szemszögből közelíti meg a műsort, hanem az alkotó, gondolkodó művész oldaláról. A Lapozz! két részből áll, azaz Vecsei Miki két vendéggel beszélget. Egy konkrét téma kapcsán kérdezi első beszélgetőtársát, a másodikat pedig meghatározó olvasmány élményekről faggatja. Ezen kívül pedig a műsorvezető színész mindig hoz valami művészi “fogyasztani valót”.

Ha már Szabados Ágit emlegettük, neki szintén fontos szerepe van évek óta az olvasás népszerűsítésében. Kezdve a Nincs időm olvasni klubbal (NIOK), ahol évek óta számol be saját élményeiről, és vonja be a klubtagokat a közös gondolkodásba. Ő volt a Lapozz! háziasszonya, tavasztól pedig egy számomra nagyon érdekes Youtube csatornát indított, a Mutasd a könyvespolcod! címmel. Vendéglátóival beszélget a könyvespolcaik előtt, ismert személyiségeket kérdez irodalmi élményeikről. Nagyon lelkesítő és egyszerre tanulságos. Én minden percét élveztem Grecsó Krisztián íróval készült adásnak, de ha egy populárisabb szerzővel kezdenétek, akkor kapcsolódjatok be abba a videóba, ahol Fluor Tomi mesél olvasmányélményeiről!

Irodalmi podcastek ajánlóját ígértem, jöjjön még néhány újdonság! A Buksó Nyáry Krisztián vezetésével érkezett meg a kínálatba, a kiadóvezető és sztáríró műsora áll legközelebb talán a hagyományos könyvismertetőhöz. Honnan ismerős a neve? Az Így szerettek ők könyvsorozat szerzője, amivel híres magyar írók-költők magánéletét mutatja be, nem félve „kiteregetni a szennyesüket”. A podcastja első adásában a történelmi témájú könyveket mutatott be Top10 formájában, de felvezetésként a nagy nevű történésszel és íróval, Ungváry Krisztiánnal beszélgetett. Biztosan sokan ismeritek őt, Budapest ostroma könyve sokáig a történelmi sikerlistákat vezette, amelynek most új, bővített kiadásáról mesélt.

Szabó T. Anna költőnő a Fidelio kulturális magazinnal indította el Lírástudók podcastját, abba is érdemes belehallgatni, hisz irodalmár beszélget irodalmárral, merőben már szemszögből tekinthetünk bele ebbe a misztikus világba.

Mit olvassak?

Még egy plusz nevet hagy hozzak be az ajánlómban. Ott Anna ugyan elsősorban nem podcastjáról híres, hanem #Olvass kezdeményezéséről, nagyon aktív közösségi média jelenlétéről. Az ő podcastje a Könyves Magazinnal összefogva a Kötelező. A hagyományos iskolai kötelező olvasmányokat próbálja beszélgetőtársával közelebb hozni a hallgatóhoz.

Ha beszippant a podcastek, Youtube csatornák világa, azonkívül, hogy inspiráló emberektől kaphatsz jó tippeket, esetleg lúdbőrös Wow! élmény is társul mellé, már megérte nekifogni. Egy súlyos probléma felmerülhet: az „El akarom olvasni” listád hirtelen nagyon hosszúvá válhat.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.